Pas afgestudeerde techneut

Nadat je een aantal jaren je neus in de boeken hebt gestoken, is het dan eindelijk zover: je bent afgestudeerd! Of je nu Werktuig(bouw)kunde of Technische Bedrijfskunde hebt gestudeerd, de kans is groot dat je op zoek gaat naar een baan in de engineering. Hoe pak je dit aan? Wat zijn je baankansen? Waar kom je te werken en misschien nog wel belangrijker: wat ga je verdienen? We snappen dat het spannend kan zijn om op zoek te gaan naar je allereerste ‘echte’ baan, vandaar dat wij in dit artikel tips delen over wat je allemaal moet én kunt doen wanneer je onlangs bent afgestudeerd als techneut.

Waar begin je als pas afgestudeerde techneut?

Vele – pas afgestudeerde – techneuten blijven hangen bij hun stageplek. Het voordeel hieraan is dat je het bedrijf en de collega’s al kent. Je weet direct wat je moet. Mocht dit nu niet het geval zijn, dan kun je natuurlijk altijd solliciteren bij een ingeneursbureau met werkplaats, of je inschrijven bij een uitzendbureau. Een optie waar vele techneuten nog niet op de hoogte van zijn, is de optie om te gaan werken bij een detacheringsbedrijf 1 als TT-Engineering. Hierin wordt jou de mogelijkheid gegeven om deel te nemen aan vele verschillende projecten.

Wat ga je verdienen?2

Het startsalaris van een techneut hangt af van vele factoren. We kunnen je daarom niet exact vertellen wat je gaat verdienen, wel kunnen we je laten weten wat marktconform is. De volgende factoren spelen hierin een rol:

 • De locatie. – De bruto salarissen liggen in het midden en westen van het land gemiddeld hoger dan het landelijk gemiddelde. Voor een vergelijkbare functie met dezelfde omstandigheden, kunnen er zomaar verschillen tussen zitten van een paar honderd euro.
 • De branche & functie. – Vanzelfsprekend werkt het type branche mee in het bepalen van je maandsalaris. Hiernaast is de grootte van het bedrijf ook van belang: gaat het om een MKB of een internationaal gevestigde onderneming? Grote kans dat de lonen binnen een MKB lager liggen dan bij een multinational. De functie die je zoekt bepaalt natuurlijk ook de hoogte van je salaris. Beroepen als medisch specialist en piloot zijn goed betaalde banen omdat het verantwoordelijke functies zijn.
 • Diploma & ervaring. – Wanneer je al wat relevante werkervaring hebt opgedaan tijdens of na je studie, dan kan dit bepalend zijn voor de hoogte van je salaris. Hierbij speelt ook het opleidingsniveau een grote rol.

De top 5 best betaalde technische beroepen3

De baankans voor een techneut is enorm groot. Door dit hoge tekort liggen de salarissen voor technische beroepen vaak een stuk hoger dan het gemiddelde salaris in Nederland. Heb je een van de volgende vijf opleidingen gevolgd? Dan bestaat er een grote kans dat je een goed salaris kunt binnenhalen:

 1. Civiel ingenieur. Gemiddeld bruto inkomen per maand: €3923,-
 2. Technisch bedrijfskundige. Gemiddeld bruto inkomen per maand: €3884,-
 3. Werktuigbouwkundige. Gemiddeld bruto inkomen per maand: €3552,-
 4. Engineer elektrotechniek. Gemiddeld bruto inkomen per maand: €2925,-
 5. Software ontwikkelaar. Gemiddeld bruto inkomen per maand: tussen de €2300,- en €3500,-

Ga voor plezier

Uiteindelijk is het voor je allereerste baan voornamelijk belangrijk dat je ergens terechtkomt waar jij je op je plek voelt. Het gaat erom dat je plezier hebt in wat je doet en dat je je niet teveel gaat focussen op wat je zou kunnen gaan verdienen. Ga voor een functie binnen en bedrijf waar jij jezelf kunt zien groeien en waar je kunt genieten.

 

 

 1. https://werkenbij.tt-engineering.nl/blog-detachering-de-voordelen/
 2. https://werkenbij.tt-engineering.nl/wat-je-moet-weten-over-salaris-als-pas-afgestudeerde-techneut/
 3. https://www.voort.com/salaris/5-best-betaalde-technische-beroepen/

Comments